„12 часа преди Коледа“

Някои вълшебни истории оживяват малко преди Коледа…

Златни символи засияват по ръбовете на една книга и това ще преобърне живота на няколко души…

Един книжар и една млада жена, отдавна изстинали към уюта на празниците, ще се отправят на пътешествие във времето, което ще предопредели не само тяхната съдба, но и Баланса на Реалността. Някъде на Земята има тайнствена книга, която ги свързва, и макар те да не го знаят, дванайсет часа преди Коледа, страниците ѝ ще засияят, а по ръбовете ѝ ще изпъкнат мистериозни символи. В търсене на своя нов Книжар Главната книга ще се телестранира на Земята и ще припомни на двама души кои са истински важните неща в живота. Шепа магьосници, катерица с глава на койот, призрак и един телепортер ще забъркат магории и смръкотии, за да притежават книгата.

Но кой ще бъде избраният?


„12 часа преди Коледа“ е едно изключително приятно и разпускащо четиво. Историята ни пренася в един вълшебен свят, изпълнен с магия и чудеса, където времето тече по не съвсем познатият ни начин.

Двамата главни герои – Мария и Николай – отдавна са забравили какво е чувството да празнуват по Коледа. Те живеят в голям град с натоварено ежедневие – всеки бърза по задачи, а Николай и Мария като собственик на верига книжарници и управител на мол още повече. За тях коледните празници са време, от което да се възползват за покачването на продажбите си.

Междувременно, в свят някъде отвъд Земята, Главната книга се телестранира на Земята в търсене на своя Книжар. Въпросната книга може да пренесе човек в миналото му, както и да му покаже бъдещето. С помощта на телепортери, които могат да пътуват през времето, Мария и Николай биват върнати назад към детството си и преоткриват коледния дух – радостта от украсяването на елхата, приготвянето на коледни курабийки, опаковането на порадъци за близките – нещо, което много от нас вече са забравили.

И така, двамата герои се впускат в търсене на книгата, за да я върнат в Първоначалия или Хаосиания. Първоначалия и Хаосиания сами по себе си са напълно противоположни, но имат едно общо нещо – всеки иска да притежава Главната книга и е от голямо значение къде ще попадне тя и начинът, по който ще бъде използвана. По стечение на обстоятелствата, Николай е привърженик на Първоначалия, докато Мария попада в Хаосиания. През какви ли препятствия ще се изправят те по време на приключението си?

Освен Мария и Николай в „12 часа преди Коледа“ има още много интересни персонажи, два от които наистина се открояват в моите очи. Първият, както много от тези, които са чели книгата, биха предположили, е Смрък – катеричок с глава на койот. За него главата наистина е много важна, може би дори най-важната част от тялото му. Другият персонаж, вероятно любимият ми герой в книгата, е Бърборив. Джеймс Бърборив има страхотно чувство за хумор, което се вижда още от момента, в който се запознаeм с него.

За мен „12 часа преди Коледа“ наистина е книга, която може да ни научи на много – как да ценим хората около нас, да обръщаме внимание на малките неща. И наистина след приключението, в което биват въвлечени Мария и Николай, те се връщат променени и гледат на коледните празници по различен начин.

А не правят ли точно това книгите и с нас, читателите – пренасят ни в хиляди светове и всеки път се връщаме малко по-различни.

Моята оценка е:

Rating: 4 out of 5.

Книгата ми беше предоставена за ревю от издателство Orange Books, но мнението си е лично мое.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *