of-curses-and-kisses

„Of Curses and Kisses“ е първата книга на Сандия Менън, която чета. Това е също и началото на поредицата й за академията „Сейнт Розета“, а пък тази година би трябвало да излезе и продължението. Честно да си кажа, в началото не проявявах никакъв интерес към която и да е от творбите на авторката, а тя има не малко на брой издадени книги, но след известно време започнах все повече да се заглеждам по тях и реших все пак да й дам шанс.

В тази си поредица Сандия Менън ни запознава с историята на принцеса Джая Рао и Негово Величество Грей Емерсън. Добре де, може и малко да преувеличавам с титлата на Грей, но си признавам, че нямам идея кое е точното название – ако това ще ви ориентира, от аристократско семейство във Великобритания е. Действието на историята се развива в училище-интернат, а именно академията „Сейнт Розета“, където Джая се мести да учи, преди да кандидатства за университет, а пък Грей е прекарал целият си живот там. Освен това сестрата на Джая, която е две години по-малка от нея (ако не се бъркам), също се мести в академията.

Научавайки, че ще учи заедно с Грей, принцесата прави така, че програмата им да бъде напълно еднаква, за да може да приложи грандиозният си план за отмъщение. Семействата Рао и Емерсън са врагове – нещо, което е определено още от предците им. И всичко с отмъщението върви като по вода, докато двамата не започват да имат чувства един към друг!

of curses and kisses art
Снимка: bookvenger

Много обичам да чета книги, в които действието се развива в училище-интернат/пансион (boarding school) и в случая това повлия много на решението ми да започна „Of Curses and Kisses“.

Мога да кажа, че определено останах приятно изненадана от книгата, тъй като нямах високи очаквания, даже напротив – предполагах, че историята изобщо няма да ми допадне. Сандия Менън ни запознава с гледната точка както на Джая, така и на Грей, което ми се стори много полезно. Някои сцени ги имаме и от двете гледни точки и е много забавно да четеш какво мислят и двамата в един и същи момент. По този начин виждаме и колко лесно се получават недоразуменията. Може би гледната точка на Грей ми допадна малко повече.

Сестрата на Джая, чието име за съжаление забравих (в моя защита, четох книгата преди около половин година), страшно ми хареса като персонаж. Тя не се вписва съвсем в поведението на принцеса и противно на очакваното от нея, иска да учи роботика (или нещо подобно). Беше хубаво, че сестра й се застъпва за нея и двете заедно се опитват да променят стереотипа. Ами така де, това, че са принцеси, не значи, че не могат да следват мечтите си!

Мога да кажа, че това е една много интересна интерпретация на „Красавицата и звяра“, но в същото време и изключително оригинална. Ако не ми бяха казали, че това е retelling, нямаше и да се досетя. Най ми хареса колието под формата на роза.

Не съм сигурна за останалите книги на Сандия Менън, но мисля, че „Of Curses and Kisses“ беше едно добро място да се запозная със стила на авторката. Определено ще прочета продължението, когато бъде издадено, а също и поне една част от другите й творби.


Rating: 4 out of 5.

Haven’t you ever lied for someone you loved? Even if it meant hurting someone else?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *