pandora's box book tag

Днес реших да разнообразя малко с един книжен таг, който си бях харесала отдавна. Идеята зад Pandora’s Box Book Tag е да се пресъздаде мита за кутията на Пандора чрез книги. Признавам си, не съм изцяло запозната с този мит, но пък винаги съм харесвала книжните тагове. А пък въпросите/точките в тага сами по себе си носят част от мита, така че това е перфектната възможност да се запозная с него донякъде.


Прометей краде огън от боговете: книга, която включва кражба

Ще започна с класиката „451 градуса по Фаренхайт“ на Рей Бредбъри, която страшно много ми хареса и дори мога да кажа, че е сред любимите ми класики, макар да не съм чела кой знае колко. На моменти ми напомни на „Крадецът на книги“ (най-вече частта с горенето на книгите), а през цялото време си мислех как повечето от нещата просто описват случващото се днес.

Пандора, изпратена на хората като отмъщение за кражбата на огън: книга със сюжет за отмъщение

Ще използвам момента да вмъкна книга на български автор и това е „Вестители“ или направо цялата поредица „Проклятието на Воронина“ на Цветелина Владимирова. Ксения ще направи всичко, за да си отмъсти за убийството на родителите й.

Пандора, първата създадена жена: книга, която включва създаването на нещо – човешко същество, някакъв вид изкуство

Бих казала, че „Творецът на ангели“ на Стефан Брайс се вписва перфектно тук. Наблюдаваме темата за създаването на човешки живот от началото до края. Не знам доколко са правилни мотивите на главния герой, но това вече е друг въпрос.

Пандора, надарена с всякакви неща от боговете: книга, която са ти подарили

Ще използвам последната книга, която получих като подарък, а именно първият том от мангата „Deadman Wonderland“. Допадна ми и мисля тази седмица да се впусна в търсене на втория том, тъй като имам силното предчувствие, че английската версия е изчерпана.

Казах ти: книга, в която предупреждение бива игнорирано

Всички знаем как Фейра се озова в Принтиан, нали? Уби един огромен вълк, за който имаше известни съмнения, че може и да не е просто вълк. А преди това, разбира се, я бяха предупредили да внимава с такива същества, и то толкова близо до границата. Затова мисля да посоча „Двор от рози и бодли“ на Сара Дж. Маас.

Кутията, която е трябвало да бъде буркан: книга, за която си имал различни очаквания

„Верити“ на Колийн Хувър беше голяма изненада за мен. Не очаквах да ми хареса, камо ли пък толкова много. А както от началото на годината съм започнала да чета романтични книги, се замислям дали да не опитам и с някоя от другите творби на авторката. Повече за „Верити“ можете да прочетете тук.

Отварянето на кутията освобождава много лоши неща в света: книга, в която герой създава много проблеми без да възнамерява

Странно, но колкото и да мисля, не ми идва нищо наум, така че този въпрос го пропускам.

Единственото нещо, което остава, е надежда: книга, която включва сърцераздирателни, но също и трогателни моменти

Разбира се, нямаше как да не спомена и „Крадецът на книги“ на Маркъс Зюсак. Въпреки че тази книга би паснала и на първия въпрос, мисля, че за този е много по-подходяща. Тази точка от книжния таг споменава надеждата и мисля, че точно това е, което държи читателя по време на цялата история в „Крадецът на книги“. Още в началото се споменава, че смъртта се среща три пъти с Лизл, и все пак…

А за всички сърцераздирателни и стоплящи сърцето моменти дори няма да споменавам. Там са, има ги. Само като си помисля за тази книга и ме обзема едно такова чувство на носталгия и ми се иска да я прочета отново.

И последната точка: книга, в която има битка срещу злото

След като и Виктор, и Елай, във „Vicious“ на Виктория Шуаб са злодеи, които в последствие стават съперници, може ли да се каже, че това е битка срещу злото? Във всеки случай, това е книгата, която ще използвам, тъй като ми се струва подходяща, а и силно я препоръчвам на всички. За момента това е най-доброто, което съм чела от авторката. Повече за впечатленията ми тук.


Това беше Pandora’s Box Book Tag. Надявам се този книжен таг да ви е бил поне малко интересен и ще тагна Теми от Writing is fun. Всеки, който иска да го направи, също може да се чувства тагнат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *