„Елайза и нейните чудовища“

eliza and her monsters

В реалния живот Елайза Мърк е срамежлива, странна и няма приятели. Но в интернет тя е ЛейдиСъзвездие – анонимният създател на изключително популярния уебкомикс „Чудовищно море“. Елайза не може да си представи да се наслаждава на реалния свят, така както го прави онлайн, а и няма желание да се опита.

Тогава Уолъс Уорленд, най-известният фен фикшън писател на нейния уебкомикс, се премества в същото училище и се сприятелява с Елайза. Той смята, че тя е просто един от многобройните фенове на „Чудовищно море“. Постепенно Уолъс успява да измъкне Елайза от нейната черупка и тя започва да се пита дали животът извън интернет не е също толкова вълнуващ.

Неочаквано тайната на Елайза е разкрита и всичко, което е градила – нейният комикс, връзката ѝ с Уолъс, дори здравият ѝ разум, започват да се разпадат…


„Елайза и нейните чудовища“ е книга, която противно на очакванията ми, те въвлича в историята от първата страница и не те пуска до самия край. Трябва да кажа, имах някои предубеждения, когато започнах книгата (най-вече защото жанрът contemporary не ми е особено познат), но бях приятно изненадана. Отдавна бях хвърлила око на книгата, но така и не се престраших да я започна, тъй като не знаех дали ще ми хареса. Е, мога да ви уверя, иска ми се да я бях прочела по-рано. Това е книга, която може да ви научи на много!

Връзката между родители и деца е една от основните теми засегнати в книгата. Елайза е типичната съвременна тийнейджърка – прекарва повече време пред компютъра и на телефона си, отколкото сред хората в реалния свят. Родителите й постоянно я карат да излиза повече навън сред хора, а както Елайза сама се изразява „човек може да бъде социален и онлайн“. Те се опитват да я разберат, но времената се менят толкова бързо, че това не е нещо, което могат да възприемат така лесно.

Когато Уолъс се мести в училището на Елайза обаче, тя започва да се разчупва – за пръв път излиза от зоната си на комфорта, за да се застъпи за някого. Уолъс от своя страна не говори много, дори изобщо. Елайза е първата непозната, с която започва да комуникира от дълго време насам. Уолъс е може би най-големият фен на уебкомикса на Елайза, който тя създава под псевдонима ЛейдиСъзвездие.

През цялото време, докато четях книгата, нямах представа какво предстои. Горях от нетърпение да разбера какво ще стане, когато се разкрие, че Елайза е всъщност ЛейдиСъзвездие и нетърпеливо прелиствах страниците, докато това стане. А когато се случи, повярвайте ми, следват куп емоции.

Въпреки че не прибягвам често към жанр, различен от фентъзи, смело мога да кажа, че „Елайза и нейните чудовища“ бързо се нареди сред любимите ми книги и с удоволствие бих я прочела отново. Според мен е най-добре човек да започне книгата без да знае много за нея предварително.

Защото всеки от нас си има своите чудовища в себе си, които чакат да бъдат освободени.

Rating: 5 out of 5.

В „Елайза и нейните чудовища“ са засегнати темите за депресия и самоубийство!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *