Заобиколени от идиоти

Чрез „Заобиколени от идиоти“ Томас Ериксон анализира и разглежда различните типове поведение, които се появяват у хората, като ги разделя на четири цвята. Имаме червен, жълт, зелен и син цвят. Човек може да е носител само на един цвят, както и да бъде смесица от няколко.

Червените се характеризират с изявените си лидерски умения и желание да командват. Затова и много собственици на фирми са Червени. Не те се съобразяват с останалите, а останалите се съобразяват с тях. За Червените няма невъзможни неща. Невъзможните неща просто изискват малко повече време. Жълтите са изключително енергични и общителни. Те са забавни и безгрижни и с тях никога няма да ви е скучно. Към Зелените можете да се обърнете за помощ винаги, когато ви е нужна. Те никога няма да откажат, особено ако сте човек, на когото държат. Зелените държат на хората и на взаимоотношенията. Сините са хора на фактите. Не можете да бъдете по-подготвени от един Син, който отдава огромно значение на детайлите. Сините са много организирани хора, но и страшни перфекционисти.

Харесва ми заглавието, което Томас Ериксон е избрал за книгата си. Като разбраха, че чета „Заобиколени от идиоти“, няколко човека ме поптаха „И какво, аз идиот ли съм?“, „Ти заобиколена ли си от идиоти?“. Както самият писател обяснява в книгата, това, че човек е различен от нас и невинаги ни разбира от първия път, не значи, че е идиот. Той е просто друг тип характер, има различно поведение и поглед над нещата. Ако искаме, винаги можем да намерим начин да се разберем с даден човек.

Четейки за четирите цвята, ясно си представях дадени хора. Собственикът на фирмата, в която работя, например, е типичният Червен. Бих казала, че той е 100% Червен. Един колега е ярък Жълт, а пък друга колежка е Синя. За себе си бих казала, че съм Зелена с леки примеси на Синя и може би малко Жълта. Другото нещо, което ми хареса, е, че книгата е пълна с примери. Около 30-40% от книгата са примери. Така лесно можеш да си представиш различните ситуации и да определиш как биха реагирали хората, които познаваш.

Интересно, как Жълтите и Зелените се разбират така, както Червените и Сините. От друга страна Червените и Зелените хич не си пасват един с друг.

Едно е ясно, „Заобиколени от идиоти“ ще обиколи офиса. Всики колеги, на които споменах за книгата, силно се заинтригуваха.

Rating: 4 out of 5.

Никой не е съвършен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *