Четете ли детски книжки, така наречените „middle grade“ романи? Е, днес ще ви разкажа за един такъв роман, който страшно много ми хареса и нямам търпение да продължа с втората книга в поредицата!

Книгата я описват като за фенове на Хари Потър и Нийл Геймън. За Нийл Геймън не знам, но духът на „Хари Потър“ определено се усеща. Дори имаме празненство за Вси Светий! И ако вече не сте се досетили, говоря именно за „Невърмур: Изпитанията на Мориган Врана“ на Джесика Таунсенд.

Дори не знам откъде да започна да описвам дебютния роман на Джесика Таунсенд. Изпълнен е с толкова много вълшебство и магия, както и стоплящи сърцето моменти. „Невърмур: Изпитанията на Мориган Врана“ разказва историята на Мориган Врана, която е прокълната да умре на единйсетия си рожден ден. Или поне така мислят всички. Мориган бива обвинявана за всяко злощастие, което се случи, просто защото така е най-лесно. Тя така или иначе ще умре! Е, Срединощ – денят, в който се предполага, че малката Мориган би трябвало да умре – идва по-рано от очакваното, а с него настъпват и доста неочаквани обрати. Стига, да не мислехте, че историята свършва тук?

nevermoor photo

Появява се Юпитер Норт, който омагьосва семейство Врана да мисли, че дъщеря им е мъртва, а нея самата отвежда в Невърмур – свят, изпълнен с Чудеса. И така, новият дом на Мог става хотел „Девкалион“. А пък животът й в този нов за нея свят започва с грандиозно празненство на покрива на хотела по случай Новата епоха. Всички пеят, танцуват и се веселят, а моментът, в който момичето подлежда към блещукащия град, надвесена над парапета, осъзнава колко много живот се таи в него. Вече не я гледат с уплаха и това я кара да иска да живее, да иска да се забавлява с останалите, без да се тревожи, че ще я обвинят за първата неприятност, която се случи.

Ако оприличаваме книгата с „Хари Потър“, то хотел „Девкалион“ би бил еквивалентът на „Хогуортс“. Атмосферата в хотела е просто невероятна. Като започнем от гигантската суперкотка, която също е и камериерка и носи престилка (направо си я представям в момента), минем през полилея във фоайето, който веднъж да се счупи и израства наново и с нова форма, и стигнем до умопомрачителните стаи за гости. Тъкмо когато Мориган приста стаята й не я харесва особено, защото не я познава добре, но когато свике, започва да се променя и да става все по-уютна. А пък ако децата не слушат, суперкотката Фенестра заплашва да им сложи миризливи сардини под възглавницата. Не знам за вас, но с такава заплаха аз щях да съм най-послушното дете на света.

„Невърмур: Изпитанията на Мориган Врана“ разкрива и страхотна Коледна атмосфера. Още преди да разберем как празнуват в Невърмур обаче, това ми се струваше като перфектното четиво за предстоящите коледни празници.

Ако все още се колебаете дали книгата на Джесика Таунсенд е за вас, може би заради факта, че се води детска книжка, няма какво повече да се чудите. Нека ви кажа, аз не посягам често към този жанр, но тази книга просто не можах да я оставя, докато не я завърша! А бонусът е, че се чете страшно бързо.


Rating: 5 out of 5.

– Затегни колана си, Мориган Врана. И каквото и да правиш, не затваряй очи.
– Какво ще стане, ако затворя очи?
– Ще пропуснеш забавлението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *