Както обещах, завръщам се и с още няколко книги (honorable mentions), които обмислях за класацията с най-добри книги за 2020-та година. Всички тези 4 заглавия по нищо не отстъпват на останалите 10, на които в крайна сметка се спрях. Част от тези не включих там, просто защото щяха да са книги от един и същ автор и затова реших, че ще ги сложа в отделен пост.


The Girl from the Other Side

„The Girl from the Other Side“ е манга, от която прочетох първите шест тома през 2020-та и много обикнах. Имам чувството, че всеки следващ том допълва предишния, а всички взети заедно правят историята толкова въздействаща. Бих казала, че това е най-добрата манга, която съм чела до момента. Не че съм чела много, но тази заслужава много повече внимание, отколкото получава!

Поредицата на Nagabe разказва за Шива, която е изоставена „от другата страна“, където се е разразила някаква тежка зараза. Всеки там се счита за „outsider“, а пък за тях останалите съответно са „insiders“. Моментът, в който докоснеш outsider, ти също биваш заразен. Шива си има своя Учител, който я пази от всичко, живеейки от другата страна. Връзката между двамата е толкова стопляща сърцето, че на моменти започваш да се усмихваш просто ей така.

Невидимият живот на Ади ЛаРу

Това е книга, за която разбрах от инстаграм сторитата на Виктория Шуаб. Авторката говореше и описваше книгата с толкова много любов, че ми се прииска веднага да я прочета, а дори не беше издадена.

„Невидимият живот на Ади ЛаРу“ е точно това – невидимият живот на Ади ЛаРю. Аделин сключва сделка с „дявола“ (боговете, които отговарят след смрачаване) да живее вечно. Но тази сделка си има своята цена, разбира се, а тя е Ади да бъде забваряна от всеки, с когото се срещне. Докато един ден не се сблъсква с Хенри…

Макар да очаквах нещо малко по-различно (всъщност, дори не знам какво точно очаквах), книгата много ми хареса. Отново имаме типичния за Шуаб стил на писане, а именно прескачане във времето. Не съм сигурна колко ми хареса точно този аспект тук, тъй като двете времеви линии бяха страшно различни. Няма да си кривя душата, много повече ми допадна да чета главите в миналото, отколкото в съвременен Ню Йорк. Във всеки случай, историята на Ади е много увлекателна и си заслужава да бъде прочетена.

Ако все още не сте разбрали, книгата се задава и на български език в края на март от ЕМАС!

Made You Up

След като преди известно време прочетох „Елайза и нейните чудовища“ на Франческа Запия, си казах, че трябва да прочета и още някоя от творбите на атворката.

Историята в „Made You Up“ на моменти е малко хаотична и се питаш какво точно се случва. Главната героиня в историята – Алекс – е диагностицирана с шизофрения, което предполагам, обяснява защо книгата е толкова разхвърляна на моменти. И въпреки това, мисля, че точно в това беше чарът й. Има доста шокиращи моменти и Франческа Запия успешно успява да накара читателя да вярва в даден факт, а после да въведе нещо, с което да го опровергае.

Просто любов

„Просто любов“ е втората книга на Джесика Парк, издадена у нас, макар това да е дебютният роман на авторката (ако не се бъркам). Това е една книга, изпълнена с толкова различни емоции – в един момент се смееш, а в следващия бършеш сълзите си. Най-приятно изненадана бях от описанията на скок с парашут. Направо имах чувството, че аз скачам. Повече за впечатленията ми можете да прочетете тук.

И макар да не успя да ме докосне, колкото „180 секунди“, книгата не е за изпускане. Нямам търпение за продължението и силно се надявам ICU да го издадат час по-скоро.


А кои са вашите любими книги за 2020-та година? Правите ли си изобщо списъци с любими книги?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *