polar fantasy

Седмицата на Polarthon е! Това е книжен четатон, който се базира на жанра polar fantasy – фентъзи, чието действие се развива на място със снежна обстановка. И тъй като не мисля, че това е много разпространен жанр, поне за мен, събрах няколко такива книги, които можете да прочетете, ако решите да се включите в четатона, а и не само. Част от тези книги исках да прочета и без да ми е известно, че имат снежна обстановка, а сега – още повече!

Този пост ще бъде разделен на две части: първо ще изброя книги, които имат превод на български, а след това ще добавя и още няколко, които можете да прочетете на английски. Да започваме с препоръките!


С български превод

Зимна песен

„Зимна песен“ на С. Джей-Джоунс е първата книга от две в света, който авторката създава – продължението бидейки „Песен за Сянката“. Тук имаме легенди за гоблини, магия и музика!

Следваме историята на Лизл, която използва точно легендите за Краля на гоблините, които е слушала като малка, за да черпи вдъхновени за музиката си. Един ден обаче сестра й бива отвлечена от тези същества и тя тръгва да я търси. Така тя се озовава свят, в който трябва да събере смелост и да намети себе си.

Анотацията звучи като едно страхотно приключение, в което ще се впуснем заедно с Лизл, а кориците и на двете книги са убийствени!

Брайтсторм: Приключение с небесен кораб

Това е една детска книга, която съвсем наскоро излезе у нас. С книгата си Вахти Харди ни отвежда на пътешествие до края на света.

След като чуват, че баща им е умрял по време на експедицията си да стигне най-южната точка на света, близнаците Брайтсторм не могат да повярват на ушите си и се впускат в търсене на истината. Ще успеят ли да разберат какво се е случило и по какъв начин ще промени това живота им?

Синопсиса на „Брайтсторм: Приключение с небесен кораб“ ми звучи като онези коледни филми, които ни отвеждат на Северния полюс.

Лъвът, Вещицата и дрешникът

Ако ви се чете нещо по-кратичко, то „Лъвът, Вещицата и дрешникът“ от „Хрониките на Нарния“ на Клайв С. Луис е напълно подходящо четиво за тази цел. Вярвам, че няма човек, който да не е запознат с „Хрониките на Нарния“, така че няма да се впускам в детайли. И да, аз съм сред хората, които още не са чели торбите на Клайв Луис. Нещо, което е крайно време да поправя.

Сребърна приказка

Ако в „Зимна песен“ имахме гоблини, то в „Сребърна приказка“ на Наоми Новик имаме елфи. На мен това ми е напълно достатъчно, за да искам да се впусна в книгата.

Мирием е от семейство на лихвари и по стечение на обстоятелствата се налага да поеме „семейния бизнес“. Разчува се, че Мирием има силата да превръща среброто в злато, което привлича вниманието на краля на елфите – Старик.

Това е книгата, която самата аз избрах да чета за четатона, тъй като съм слушала много за Наоми Новик и искам най-накрая и аз да видя за какво става въпрос.

Мечокът и славеят

„Мечокът и славеят“ е първата книга от трилогията „Winternight“ на Катрин Арден и за мен лично най-популярната книга от този жанр.

Катрин Арден ни отвежда в Русия, където зимата трае толкова дълго, че ще ти се иска да не си стъпвал там, а пък в снежните преспи можеш направо да се изгубиш. Знам само, че следваме историята на Василиса, която се озовава с доведена майка. Имаме много фолклор, а от анотацията изглежда, че това ще е една вълшебна история.


На английски език

A Winter’s Promise

Това е поредица, в оригинал на френски, която се състои от четири книги и една новела между третата и четвърта книга.

Преди много години катаклизъм е разбил света на множество плаващи острови, познати като Арките. Всеки един от тях се е развил по отличителен начин и всеки има своя собствена връзка с понятието за време.

Офелия живее в Анима – свят, в който предметите притежават душа. Тя притежава способността да комуникира с тези предмети, а също и да пътува през огледала.

Frostheart

„Frostheart“ на Джейми Литлър е детска поредица, в която следваме момче на име Аш, което чака родителите си да се завърнат, пеейки забранена песен, която да му напомня за тях.

Това е книга, за която съм слушала страшно много похвали и отдавна искам да прочета. Миналата година дори излезе продължението, а пък тази предстои и завършека на историята, ако не се лъжа. Силно се надявам да бъде преведена и на български, за да е достъпна за повече хора.

Even the Darkest Stars

Честно казано от тази книга не знам какво да очаквам. Отново, слушала съм все хубави неща за дуологията, а кориците ме карат да се интересувам още повече. Единственото, което ми е известно за „Even the Darkest Stars“ на Хедър Фаусет, е, че главната героиня поема на пътешествие да спаси сестра си.

Snow Like Ashes

„Snow Like Ashes“ на Сара Рааш е поредица, от която се интересувам от години. Ама наистина години – има-няма 4-5, ако не и повече. В началото интересът ми отново се породи заради кориците и ми е известно, че следваме различни снежни кралства.

Hunted

„Hunted“ на Меган Суунър е преразказ на познатата ни история за „Красавицата и звяра“.

Йева и семейството й живеят близо до гората, а баща й е ловец. След като бащата на Йева губи богатството си, семейството се мести да живее в града. В следствие на това обаче бащата на Йева губи разсъдъка си и тръгва след Звяра. Единствена Йева от дъщерите му тръгва на мисията да го спаси. Но кой ще оцелее накрая: Красавицата или Звярa?


Това беше от мен за този пост с polar fantasy препоръки. Обикновено с такъв тип постове бих ви препоръчала книги, които съм чела и съм убедена, че са ми харесали, но да кажем, че този е изключение :).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *