21 books to read in 2021

Ако следите буктюбъри, най-вече чуждестранни такива, може би сте виждали този тип видеа през последните няколко години. Та така, тази година и аз реших да се включа и да споделя кои 21 книги ми се иска да прочета през 2021-а. Бих казала, че това са книгите, за които най-много се вълнувам в момента.

Някои от тези 21 книги бях включила в списъка с книги, които исках да прочета до края на 2020-та година, но не стигнах до тях. От този списък прочетох едва 3 от 10-те посочени… *facepalm*
Отстрани можете да видите кои 5 от тези книги включвам и тук, а сега да продължим и с останалите 16, като започвам с трите заглавия, които нямат превод на български!

  • Един аристократ в Москва
  • Змия и гълъб
  • Град от месинг
  • Звън
  • Vengeful

Spin the Dawn

Тази книга си я купих на един Панаир на книгата преди около година и половина, мисля. Бях толкова развълнувана да я прочета, но както почти винги става, не я ли започна веднага, скоро след това се разсейвам от други книги.

„Spin the Dawn“ е re-telling на познатата ни приказка за Мулан (okay, that instantly sold the book to me). Историята разказва за младо момиче, което се прави на момче, за да изпълни задачата си на шивач на императора. Мая се впуска в невъзможното приключение да ушие три магически облекла – от слънцето, луната и звездите.

По описанието книгата звучи като страхотно приключение. Продължението „Unravel the Dusk“ също излезе миналата година, така че не знам какво още чакам.

The Exception

„Изключенитето“ е трилър на датската писателка Кристиан Юнгерсен. Честно казано, малко съм учудена от себе си, че посягам съвсем съзнателно към трилър, тъй като не чета често книги от жанра. Но след като гледах филма на фестивала Cine Libri миналата година, не мога да спра да мисля за него и месеци по-късно все още се сещам за някои сцени. Просто искам да вляза в главата на Ибен и да се опитам да я разбера.

The Priory of the Orange Tree

Ако със „Spin the Dawn“ съм се сдобила пред около година и половина, то с „The Priory of the Orange Tree“ беше преди близо две. Тази книга си я поръчах още на pre-order с идеята, разбира се, да я прочета веднага щом дойде. Наистина имах това намерение и дори я бях започнала и прочетох около 60 страници, но после не знам какво стана и трябваше да я оставя. А от това, което прочетох, книгата звучи страшно интересна! Корицата е страхотна и си личи, че драконите ще са важна част от историята, което само ме кара да искам да я прочета още повече.

Мраколуние

Появява се и още един pre-order„Darkdawn“ или по-позната у нас като „Мраколуние“ на Джей Кристоф. Това е третата и последна книга в трилогията „Нивганощ“. Тук поне мога да кажа, че имам извинение (до някаква степен). Когато си взех пратката от пощата, все още не бях дочела „Божигроб“.

Магазинчето за шоколад и мечти

Първоначално мислех да включа в списъка „Магазинчето за чай и щастие“, но тъй като вече я прочетох, преминавам към втората книга от поредицата „Валери Лейн“, а и горя от нетърпение да разбера повече за историята на Кийра.

Среднощна корона

Миналата година прочетох цели 6 книги на Сара Дж. Маас, сред които и „Стъкленият трон“ и „Острието на асасина“, които бяха препрочит за мен. Тази година искам да продължа с поредицата, а ако успея и да я завърша.

Невърмур 2: Чудотворката Мориган Врана

„Невърмур: Изпитанията на Мориган Врана“ на Джесика Таунсенд беше голяма изненада за мен. Още след прочита на първата книга, нямам търпение да започна втората, така че си мисля, че това ще е книга, към която ще посегна много скоро. А от заглавието се досещам накъде отиват нещата, което ме кара да се вълнувам още повече. Надявам се от Бард да издадат и третата книга скоро, тъй като съм убедена, че ще ми се иска да я прочета веднага.

Променлива реалност

Помните ли как по-нагоре казах, че не посягам често към трилъти? Изглежда, че „Променлива реалност“ на Блейк Крауч също включва този елемент. В моя защита, нямах никаква представа, но дори и да знаех, пак щях да си взема книгата. Попаднах на един цитат, който от издателството са включили в календарчетата, които изпращаха с поръчките около Коледа – Нова година. Толкова ми хареса, че моментално направих нова поръчка!

Времето е илюзия. Понятие, съставено от човешки спомени. Няма такова нещо като минало, настояще или бъдеще.

Физика на тъгата

„Физика на тъгата“ на Георги Господинов е единствената книга от български автор в този списък, макар да не е едиствената, която искам да прочета. Към тази книга също проявих интерес заради цитати, на които попаднах.

Изтръгнати от корен

От много, много време се каня да прочета някоя от книгите на Наоми Новик – слушала съм все хубави отзиви. Надявам се тази година да прочета не само „Изтръгнати от корен“, ами и „Сребърна приказка“. Кориците са страхотни!

Лешниковата гора

По „Лешниковата гора“ на Мелиса Албърт първоначално се увлякох по корицата. Няма нищо общо с оригиналната и е толкова по-добра! Към книгата не бях проявила интерес, точно заради оригиналната корица – така и не бях чела резюмето. Но след като попаднах на българското издание, си направих труда и звучи като една доста мрачна история, в която нямам търпение да се потопя.

Десетте хиляди врати на Януари

„Десетте хиляди врати на Януари“ на Аликс Е. Хароу ми се струва изпълнена с приключения и донякъде подобна на поредицата „Своенравни деца“ на Шонън Макгуайър по това, че има пътуване в най-различни светове. Интересно ще ми е да разбера защо на корицата заглавието включва „Януари“, а пък на синопсиса името на героинята е преведено Дженюъри.

Аз, вещицата

„Аз, вещицата“ е порецида, по която се заглеждам от години – още откакто първата книга беше издадена със старата корица! Напоследък все повече хора около мен говорят за книгите на Дебора Харкнес, което само засилва желанието ми да ги прочета. Силно се надявам това да е една от първите книги, които прочета през годината, защото много искам да изгледам и серийната адапрация на книгата.

Последната империя

До момента на Брандън Сандърсън съм чела единствено „Спиращият войната“. Стилът на писане на автора ми допадна и ми харесаха елементите в книгата. Разбира се, трилогията „Мъглороден“ е една от най-известните му и много хора препоръчват точно с нея да се започне. Е, тази година най-накрая мисля да прочета поне първата книга от трите!

Джонатан Стрейндж и мистър Норел

Книгата си я купих преди около две-три години, след като гледах едно видео в интернет и ми се стори като нещо, което ще ми се хареса. Ами, все още си седи непрочетена на етажерката. Обаче само като погледна колко е дълга книгата и все се хващам за нещо малко по-кратичко.

Под купола

Стигнахме и до последната книга, която да прочета през 2021-а! На етажерката си имям няколко книги на Стивън Кинг, които, отново, са купени преди години (това вече не би трябвало да изненадва нигоко). Тази година искам да прочета поне една от тях и избрах това да бъде „Под Купола“, тъй като съм гледала сериала, който така и не беше продължен. Чувала съм, че сериалът не е съвсем по книгигата и точно затова е спрян, но трябва да кажа, че на мен ми допадаше, особено като към момента на започване не знаех, че е по книга.


Ами, това са книгите, които успях да подбера за този дълъг пост – „21 книги, които да прочета през 2021-а“. Честно казано, има още страшно много, но за съжаление не може всичко накуп. Интересно ми е да видя в края на годината колко от тези ще съм прочела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *