www wednesday 8

March Wrap Up // 2021

Привет на всички четящи ^^ Време е да споделя какво успях да прочета през изминалия месец. През март имам чувството, че нищо не свърших, а месеца просто ей така се изниза. И все пак успях да прочета няколко книжки, макар и по-голямата част от тях да бяха кратки.

Какво прочете през месец март?

Може би знаете, че през март месец беше и Трибагрения четатон на Нина. Имах голямото желание да се включа, но плановете ми бързо отидоха на вятъра просто защото нагласата ми за четене си отиде и реши да си вземе почивка. Все пак част от четивата ми са от български автори, което значи, че поне отчасти успях да се включа.

Книгите от български автори, които прочетох този месец, са три:

  • Писма до Ния, която не родих;
  • Денят, в който мама отиде на небето;
  • Депресията ме обича.

От трите книги мога да кажа, че една не ми хареса особено, една ми допадна и една ми стана любима. Дали се сещате коя коя е?

„Писма до Ния, която не родих“ на Димана Йорданова е книжка с размер от едва стотина страници, а посланието, което носи е толкова силно. Признавам, не очаквах да е поезия, въпреки че това си го пише дори в анотацията. Прочетох я на един дъх, а след това се запалих да чета поезия (моментно), въпреки че рядко ми се случва. Смятам, че книгата носи много важно послание, а също и подхваща болезнена тема за много жени, и е написана по изключително красив начин.

Книгата, която ама изобщо не ми се хареса, е „Денят, в който мама отиде на небето“ от Петър Станимиров. Може би фактът, че я четох в продължение на три-четири дни, а е има-няма стотина страници, говори сам по себе си. Не ме разбирайте погрешно, мисля, че историята има голям потенциал, просто не беше моята. Допадна ми, че Петър Станимиров е вмъкнал думи и изрази на старобългарски, както и че е взел мита за самовилите – митични същества от българския фолклор – и го е пресъздал. Но каквото и да си говорим, просто не успя да ме спечели.

„Депресията ме обича“ на Веселина Седларска е книга, която напоследък все по-често попада в полезрението ми и затова в началото на месеца реших, че е вече крайно време да си я взема. Скоро след това бях в едно такова състояние, в което не ми се правеше нищо, не ми се чете нищо от вече започнатите книги, и се присетих за тази. Започнах я и за моя голяма изненада, не можах да я оставя. На моменти трябваше да спирам за минутка-две да си събера мислите, да се „освестя“ малко, тъй като на всяка втора страница сълзите напираха. Погълнах я на един дъх. Дори забравих за всичко случващо се около мен, единствено думите на Веселина бяха от значение.

книги от български автори

Освен горепосочените три книги прочетох и „Every Word You Cannot Say“ на Iain S. Thomas. Някои от стиховете ми бяха до болка познати и ревах през половината време, но други ми бяха страшно далечни. Като цяло ми допадна.

Към прочетените книги за март причислявам също и „Страстната година“ на Ким Лигет. Към момента на писане имам още стотина страници да дочета, а също и ден и половина да го сторя. Предвид това, колко бързо се чете книга, не се съмнявам, че ще успея. Историята е голяма мистерия, което ме кара да прелиствам страниците колкото се може по-бързо, за да разбера какво ще стане. Има и един елемент, който много ми допадна и ми напомни на друга книга, която прочетох наскоро. Не мога да кажа повече, тъй като ще бъде твърде голям спойлер. ➟ Ревю тук.

Какво четеш в момента и какво планираш да прочетеш следващия месец?

В момента освен че дочитам „Страстната година“ чета и „Двор от сребърни пламъци“ на Сара Дж. Маас. Този месец успях да прочета около 60% от книгата, но в един момент ми стана леко скучна и я оставих за малко, пък то взе че стана малко повече. Това е и първата книга, която ще дочета след „Страстната година“, както и „Анна и Говорещия с лястовици“ на Гавриел Савит.

Не искам да си правя големи планове за други книги, а по-скоро ще чета каквото ми се чете на момента, но много ми се иска да прочета „Vengeful“ на Виктория Шуаб, както и „Град от месинг“ на С.А.Чакраборти. Честно казано, искам да ги прочета възможно най-скоро първо, защото нямам търпение; и второ, защото искам да направя нов пост с 5 Star Predictions след това, а вече дори знам част от книгите, които ще включа.


Вашият месец как мина? Успяхте ли да прочетете всичко, което планирахте?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *