двор от сребърни пламъци

Здравейте, здравейте! Скоро попаднах на видео на Ашли, в което тя обсъжда различните формати за четене. От друга страна, отдавна обмислям в какъв пост да включа темата за аудио книгите и си казах, а защо не ви споделя просто как и под какви формати най-често чета аз!

Няма друго нещо като стандартната хартиена книга и лично за мен нищо не може да замени едно хартиено копие, което човек може да седне и да чете физически с чаша кафе, чай или каквато и да е напитка. Обичам и миризмата на чисто нова книга, а също и да колекционирам (особено най-любимите си) заглавия. Друг е въпросът, че няма къде да ги слагам вече. Имайки предвид всичко това, предполагам, се досещате, че предпочитам да чета физическото копие на дадена книга и най-често посягам към него. Особено ако чета вкъщи!

Има случаи обаче, в които предпочитам да чета електронно, независимо дали това ще е на електронен четец или на телефона. И двете вършат почти една и съща работа. С малката разлика, че на телефона има повече неща, които да ме разсейват. Електронните книги са голям плюс за мен, най-вече за четене навън, например докато пътувам от/до работа, както и ако ми се налага да пътувам с влак/автобус за по-дълъг период от време. В повечето случаи не ми се разнася копие на книгата, затова телефонът върши страхотна работа. Четенето вечер е също сто пъти по-лесно, когато чета на телефона си. Рядко ми се става да загася лампата, след като вече съм легнала, а обикновено чета, макар и малко, преди да заспя. Да, едва ли е най-полезното нещо да чета на телефона, особено в тъмното, но не е края на света. А и така се унасям и заспивам по-бързо. Другата положителна страна на електронните книги е, че ако четете някоя по-обемна книга, не се налага да държите тежкото копие, а единствено четеца/телефона си.

Аудио книгите напоследък стават все по-популярни у нас. Определено са голямо удобство, тъй като с тях човек може да прави и нещо друго, докато чете. Слагаш слушалките и започваш да миеш чиниите или пък отиваш да потичаш. В това отношение аудио книгите са наистина полезни, но… Не мисля, че са моето нещо. Слушала съм няколко книги, но като цяло много повече предпочитам да седна и да почета, дори да чета значително по-бавно и по този начин да ми отнема повече време да завърша историята. Може би и много зависи от историята, която избера да слушам, но на моменти ми трябва много повече концентрация и често се намирам изгубена в историята и трябва да се върна назад, защото иначе имам чувството, че изпускам нещо важно. Ако вече съм чела дадена книга и просто искам да си я припомня, за да продължа с поредицата например, нямам нищо против това да бъде и в аудио формат.


На кратко: В къщи предпочитам да си чета физически книги (хартиено копие), освен ако не притежавам такова. В такъв случай бих посегнала към електронен формат. Късно вечер, както и когато пътувам, предпочитам електронни книги. Нямам нищо против аудио книгите, но рядко посягам към тях. Като цяло предпочитам да си пусна музика и да чета физически, било то от хартиено копие или електронно.

Какво е вашето мнение за различните формати за четене? Вие как предпочитате да четете?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *