книжни придобивки 1

Много му се чудих на този пост. Първо, защото ще е много дълъг, и второ, защото не знам дали изобщо има някакъв смисъл от него. Въпреки това, реших, че искам просто ей така да споделя моите книжни придобивки през първото тримесечие на 2021. Не беше лесно да се сетя за всичко, което съм купила от началото на годината насам, така че може и да има някоя и друга липсваща книга, но ще се преживее. Най-добре да започваме обаче, защото иначе ще има да четете цяла вечност.


Започвам с книгите от български автори, които учудващо не са никак малко. „Живот в скалите“ на Мария Лалева взех предимно заради сестра ми, но и аз си я бях набелязала, просто щях да я взема на малко по-късен етап, ако и сестра ми не се беше заинтересувала от книгата. „Депресията ме обича“ на Веселина Седларска в началото много се колебаех дали да я взимам. Последно време обаче все по-често я засичам и реших, че й е дошло времето. Радвам се, че най-накрая склоних да си я купя, защото определено се превърна в една от любимите ми книги. Още две книги, които бях засичала страшно много, предимно в инстаграм – „Писма до Ния, която не родих“ от Димана Йорданова и „Денят, в който мама отиде на небето“ от Петър Станимиров. Тези двете също го прочетох – първата мога да кажа, че беше сполучлива покупка, особено като се има предвид, че я купих на сляпо. Но „Денят, в който мама отиде на небето“ не беше моята книга. Радвам се поне, че я взех на половин цена. И последните две книги от български автори, които си купих за първото тримесечие на годината, са „Бялата ни спалня“ на Радмила Младенова и „Алиса и петък вечер“ от Деси Нико.

Колийн Хувър

Взех си и още няколко книги на Колийн Хувър. Вярно, от една страна тези покупки са заради сестра ми, тъй като на нея стилът на авторката изглежда, че й допада, но след като прочетох „Верити“ така или иначе ми се искаше да се пробвам с още някоя нейна книга. Трите книги на Хувър, които ме чакат, са „Любов в стихове“, „Споделени тайни“ и най-скорошнотата й „Лейла“.

Рано-рано започнах и с купуването на коледни книги, макар да не съм чела кой знае колко от тях. От известно време обаче ми се четат такъв тип истории и затова си взех две книжки по време на намаленията на Ciela. Това са „Коледна тайна“ от Карън Суон и „Подарък през декември“ от Джени Гладуел. Съдейки по корицата, си мисля, че първата история ще ми хареса повече, но ще ви кажа, когато всъщност ги прочета. От същата промоция си взех и „Жената в бяло кимоно“, която също заглеждам от известно време.

И като стана дума за намалени книги, взех си още няколко такива, този път от Ozone. Вероятно знаете, че в сайта от време на време пускат книги по 5 лева или с някаква отстъпка. Една приятелка си беше взела „Анна и говорещия с лястовици“ на Гавриел Савит, която щеше да ми даде да прочета. Когато обаче видях, че книгата струва 5 лева в сайта, реших, че ще си я купя, защото ако ми хареса, определено бих искала да я имам в колекцията си. Ако ли не, поне е била само 5 лева : ). По този начин взех и Graffiti Moon“ от Кат Кроули. Признавам си, че нямам представа за какво се разказва в книгата, но корицата ми допадна и видях доста добри отзиви, така че я добавих към количката. Същото може да се каже и за „Предателства“ на Йосип Новакович.

Има и поредици, чиито книги към момента просто събирам. Такива са „Друговремец“ на Диана Габалдон, като последните два месеца си взех „Сняг и пепел“ (книга 6) и „Ехо от миналото“ (книга 7), както и „Братството на Черния кинжал“ от Дж. Р. Уорд, от която последно взех книга №12, а именно „Кралят“. Бая време има докато стигна да прочета точно тези книги, но все пак се надявам да е в близките 1-2 години. От друга страна, „Споделеният апартамент“ на Бет О’Лиъри прочетох в началото на годината в електронен вариант и веднага след това си я купих, защото толкова ми хареса, че реших, че трябва да я имам. А така мога да я пробутам и на сестра ми.

„Променлива реалност“ на Блейк Крауч, „Последният влак за Лондон“ на Мег Уайт Клейтън, както и „Дамски гамбит“ от Уолтър Тевис също са сред скорошните ми книжни придобивки. Някои по-скорошни от други, но и за трите съм страшно развълнувана. „Кръв и мед“ на Шелби Махурин е продължението, което най нямам търпение да прочета в момента и предполагам, че съвсем скоро ще започна. За „По действителен случай“ на Делфин дьо Виган разбрах първо от филмовата адаптация на книгата. Щях да я гледам, но тогава затвориха кината и си останах само със заканата. Затова пък си взех книгата, която се надявам скоро да прочета.

изд Егмонт

Тук ще спомена и две книги, които ми бяха любезно изпратени от издателство „Егмонт“. Това са „Блясък“ на к-поп звездата Джесика Чон и „Страстната година“ на Ким Лигет. И за двете имам ревюта, които може да прочетете, ако се интересувате, като кликнете на заглавията. А също така, ако се разровите малко, може да прочетете публикации, в които говоря малко повече и за част от другите книги, които споменах.

Почти стигнахме края, само още малко ;д. Томче номер 1 на мангата „Deadman Wonderland“ ми беше подарена за Коледа (с голямо закъснение) от една приятелка, а пък „Норвежка гора“ на Мураками и „Аз съм пратеникът“ на Маркъс Зюсак си купих с gift voucher от друг приятел.

Крадецът на книги, Двор от сребърни пламъци

Стигнахме и до последната порция книги, а именно книгите на английски език, или по-скоро – на чужди езици. Реших да си взема „Unravel the Dusk“ на Елизабет Лим, тъй като това е продължението на „Spin the Dawn“, както и последната книга от поредицата и вероятно бих предпочела да прочета двете книги една след друга. Също така си взех изданието на „Крадецът на книги“ за 10-тата годишнина, както и копие на немски език. Защо немски? Нямам никаква представа, още повече, имам само някои основни познания по езика (под което може да разбирате, че мога да кажа 2-3 изречения и знам 20-тина думи), та дори не мога и да прочета книгата на немски. Но пък отдавна имам усещането, че на тази история й подхожда немския и, ами, изкуших се. И последно, но определено не на последно място, взех си и „Двор от сребърни пламъци“ както на английски, така и на български език. Копието на български не беше планувано, но в последствие си го поръчах и него.


Едно е сигурно – трябва да намаля темпото на купуване на книги, тъй като е непосилно да ги прочета всичките в рамките на някакво нормално време, а колкото повече книги се трупат, толкова повече не знам какво да подхвана да чета. Ако реша да има втори пост тип „книжни придобивки“, надявам се тогава книгите да бъдат значително по-малко. Предстои да разберем : )

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *