Какво са четатоните, ако не забавен начин да подбереш следващото си четиво? И като стана дума за четатони днес ще ви споделя за един, който ще се състои през целия май месец и в който мисля да участвам. Или поне да опитам!

DESERTATHON е организиран от Есме и се случва за 3-та поредна година. Има общо 4 отбора:

  • отбор Слон, воден от Есме
  • отбор Камила, воден от Фемка
  • отбор Скорпион, воден от Стеф
  • отбор Лъв, воден от Саша

Записването за даден отбор става тук, а моят отбор ще бъде *drum roll please* отбор ЛЪВ 🦁

А ето и правилата: имаме табло, което е номерирано, и целта е да хвърляте зарчета и да обиколите цялото табло. Цветовете отговарят на различните отбори, както следва: сиво -> слон, оранжево -> камила, червено -> скорпион, жълто -> лъв. А пък петата различна плочка, която виждате е wild card, тоест можете да игнорирате предизвикателството, което сте изтеглили, и да четете каквото искате.

И като стана дума за предизвикателства, ето и как точно играем. Хвърляте зарче и отивате на кореспондиращото число, след което си отбелязвате на кой цвят сте стъпили. Теглите карта с предизвикателство и гледате предизвикателството за цвета, на който се намирате. Повтаряте докато не извъртите цялото табло.

И последно, всеки отбор има „бонус“, който може да се ползва само веднъж. Камилите имат правото да се придвижат едно място напред или назад; Лъвовете имат правото да хвърлят зара наново; Скорпионите могат да изберат различно предизвикателство от друг отбор; Слоновете получават една wild card.

Нещо много важно: поне една от книгите трябва да бъде с пустиня. Може малка част от действието да се развива в пустинята, не е задължително да бъде цялата история.

Надявам се да съм обяснила играта добре, а пък тук можете да гледате и видеото на Есме, където също така показва как да играете. Ето и линк към графиките с таблото и предизвикателствата.


DESERTATHON GAME & TBR

Разбира се, споделям и какви предизвикателства изтеглих аз и книгите, които подбрах. Използвах D20 зарче и ми трябваха 5 хвърляния, за да обиколя цялото табло, но в крайна сметка реших да продължа още малко. Картите теглих по същия начин: хвърлях зарчето и взимах картата, която съответства на даденото число.

Roll #1: Прочети книга с топла дума в заглавието

И още с първото предизвикателство ударихме на камък… нито имах желанието за подобен тип книга, нито се сещах за такава. Затова реших още в началото да използвам бонуса на отбора си и да хвърлям наново.

Roll #1, take 2: Прочети книга с топла дума в заглавието

Каква ирония само! Опитвам се да избягам от дадено предизвикателство само за да го изтегля отново ха-ха. В крайна сметка нямах голям избор и накрая успях да намеря „Лято на Парк Авеню“ от Рене Роузън.

Roll #2: Прочети книга извън зоната ти на комфорт

За това предизвикателство ще избера да дочета „Бъди вода, приятелю. Учението на Брус Лий“, написана от дъщеря му Шанън Лий. Книгата мисля, че се води self-help като жанр, а това определено е жанр, който не чета често.

Roll #3: Прочети книга, която мислиш, че ще е 5 звезди

Нещо, което спрях да правя тази година, е да давам оценки на книгите. Осъзнах, че със започването на дадена книга само мисля за това, каква оценка ще бъде в Goodreads, което изключително ми влияеше на самото удоволствие от четенето. Това не значи обаче, че не предусещам кои книги имат потенциал да станат нови любими.

„Град от месинг“, първата книга от „Хрониките на Девабад“, е книга, която нямам търпение да прочета от дълго време насам, а и е в предишен пост с книги, които мисля, че ще са 5 звезди. It only feels right to choose this one!

Roll #4: Прочети книга със сиво на корицата

Тук няма как да не избера „Да дочакаш утрото“ на Лиз Мъри. Неотдавна гледах филмовата адаптация, която толкова ме плени, че веднага започнах да се чудя дали има книга, а малко след това осъзнах, че аз дори я притежавам! Но заглавията са толкова различни, че ми трябваше известно време да направя връзката. От тогава не спирам да мисля за историята на Лиз Мъри и нямам търпение да се потопя в книгата.

Roll #5: Прочети продължение

За това предизвикателство избирам „Камък“ от Трейси Улф. Вече започнах книгата и съм прочела около стотина страници, и отсега мога да кажа, че ще е много забавно и разпускащо четиво. Точно като „Копнеж“!

Roll #6: Прочети книга с лилаво на корицата

Тук слагам книга, която си купих едва преди няколко дни, а именно „Cursed bunny“ от Бора Чонг.

Roll #7: Прочети fast paced book

Не мога да отрека колко бързо се четат книгите на Треси Улф, въпреки размера си! Затова за последното предизвикателство избирам „Колебание“, макар че е над 850 страници.


Е, това беше моята игра с DESERTATHON таблото и определено беше много забавно. Силно се съмнявам да успея да прочета всички книги, но поне ще опитам. А нищо чудно и да сменя някои от книгите, ако ми се чете нещо различно от това, което съм избрала. В края на месеца ще видим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *